måndag 21 maj 2018

Ny bekantskap och vårblommor

Härom dagen fick jag syn på en vacker insekt i trädgården. Jag trodde först att det var en stekel av något slag, men det såg jag ju sedan att det inte var. Jag plockade fram min bok Insekter i Europa som innehåller över tvåtusen arter och används flitigt under sommarhalvåret. Ibland är bokbläddrande bättre googlesök. Det ser ut att vara en långhorning vid namn spenslig getingbock.


Narcisser och tulpaner är överblommade nu och det gick så fort i värmen. Undantaget är de här, som jag köpte i höstas. Jag hade glömt dem och blev så glad när de slog ut lite efter alla andra. Riktigt vackra är de också, med sin djupröda färg och gula kronbladskanter.


Jag tror att jag ska satsa på att utöka vårlökarna med några nya sorter varje år och tänka på att sprida ut blomningen över tid. Det är så lätt att bara välja tidiga sorter, för att man längtar så efter de första på våren.

En tovsippa inhandlade jag för lite sedan och nu har den börjat blomma. Jag hoppas att den ska trivas och sprida sig. Det fanns en liten sidoplanta i krukan, så jag fick egentligen två för en, men den lilla kommer inte att blomma i år. Jag köper gärna växter som sprider sig och beväpnar mig med tålamod, för jag har inte riktigt råd att köpa massor med plantor och fylla rabatterna redan från start.


Visst är det fint med massverkan av många blommor, men det kan vara väl så vackert med enstaka solitärer. då är det lättare att se skönheten i den enskilda blomman.1 kommentar:

Cecilia sa...

Tjusiga tulpaner!
Jag gillar också sådant som sprider sig självt...fast med sjunkande hjärta såg jag att jag inte fått bukt med snöbären, minsta kvarlämnad rotstump skjuter skott...