söndag 13 maj 2018

Vadstenabilder

Härom dagen hade jag bilen på service och medan de jobbade med den, utflyktade jag mig på stan, åt en kombinerad frukost och förmiddagsfika på Pilgrimscentrum, och tog en massa kort. Så nu blir det fotokavalkad från vår vackra stad.

Precis nere vid Vättern, bara ett stenkast från det medeltida klostret bor dagens Birgittasystrar. Det gula huset man ser en bit av här tillhör deras gästhem.


Jag vet inte om det är hos dem eller i grannträdgården som den här fantastiska magnolian växer, muren avslöjar inte riktigt var tomtgränsen går.


Ingången till Pilgrimscentrum, som ordnar pilgrimsvandringar och kurser i ekumeniska anda. De har också ett café med enkelt fika för en billig penning. Brödet är hembakt och ibland står husmor där och kavlar bulldeg eller formar limpor medan man fikar. Och man kan sitta där i timmar med bara en kopp kaffe om man vill. Påtår ingår. Jag fikar nästan aldrig någon annanstans.


Sommartid finns det gott om plats att sitta ute och miljön är fantastisk. I bakgrunden ser man rödtornet som hörde till den gamla sockenkyrkan från 1100-talet. Den revs på 1800-talet, på grund av svåra sättningar. Då blev den gamla klosterkyrkan, också kallad Blåkyrkan på grund av den blågrå färgen på stenarna den är byggd av, ny församlingskyrka. Men Blåkyrkan har inget eget klocktorn, så därför gör rödtornet fortfarande tjänst som sådant. Dessutom ryms där turistbyrån och en del annat.


Pilgrimscentrum ligger granne med Blåkyrkan. Det är imponerande att man kunde uppföra sådana här byggnader på medeltiden, utan alla våra moderna hjälpmedel och maskiner.


Det finns gott om fåglar i stan. Råkorna är kanske mina favoriter, men de är svåra att fånga på bild. Ett par duvor i slagsmål däremot fastnade......liksom en orädd gråsparv som förmodligen letade brödsmulor vid mitt bord, men blev besviken. De ser inte mycket ut för världen, gråsparvshonorna, men jag tycker att de är så otroligt näpna.


Inne på turistbyrån var det en konstutställning på gång, fåglar i olika skepnader av flera konstnärer. Bland annat den här stolen och pallen föreställande tukaner av Göran Bäckman. Jättefina, tycker jag.3 kommentarer:

AnJa sa...

Tusen tack för den fina rundvandringen! En stad (bland många) som jag aldrig besökt. Visst säger man Vasstena om Vadstena eller hur är det?

KataM sa...

AnJa: Ja det stämmer, Vasstena uttalas det. Om man inte är infödd, för då säger man Vassna.

Blir lite imponerad över att du långt där upp i norr har koll på uttalet. Många som befinner sig betydligt närmre brukar ha problem med det. Minns till och med en mycket förargad man som i ett radioprogram "rättade" någon som i en nyhetssändning använt det korrekta uttalet, och med indignerad ton påpekade att det minsann heter VAD-stena. Alltid lite kul när besserwissrar har fel offentligt. ;-)

Cecilia sa...

Fina du bilder!
Härligt att turista lite på hemmaplan, "få syn" på allt det fina och dela det med oss! Tack för titten!