lördag 17 mars 2018

Täljt

Idag gick jag ut i min solskenshörna och började tälja på mitt första alster. Det känns lite vågat att börja med en sked, men friskt vågat hälften vunnet.

Enligt instruktionerna som följde med Täljogrammet, började jag med att rita upp skedens kontur på träbiten och att sedan göra urgröpningen som första täljmoment.


Det var kul, det här. Men jag förstår varför alla som skriver om att tälja i böcker och på nätet rekommenderat att ta ut så mycket som möjligt av formen med yxa innan man tar till kniven. Att tälja bort så mycket trä känns i händer och handleder. När jag börjat få till skedens grundform, kände jag att det var dags att sluta. Jag vill inte överanstränga mig, bättre då att ta lite kortare arbetspass.


För att träet inte ska torka till nästa gång, sköljde jag ämnet kort i vatten, lade det i en plastpåse, sög ut så mycket luft som möjlig och stoppade den i kylen. Så kan man förvara det några dagar, men inte för länge, för då kan det börja mögla.

Än så länge ser det bra ut, men det svåraste återstår. Det ska bli spännande att se hur jag kommer att lyckas.


2 kommentarer:

Cecilia sa...

För mina ögon verkar det som du gjort det svåraste redan! Klokt att ta det lite i taget, både för händernas och för eftertänksamhetens skull.

AnJa sa...

Följer med spänning fortsättningen. Det ser jättefint ut!