torsdag 12 juli 2018

Vinterkläder i juli

För något år sedan satt det plötsligt nya skyltar utanför ett hus på vägen till Vadstena. Orden klädbutik och vadmal drog mina blickar till sig. Men de har aldrig haft öppet när jag passerat och skulle haft möjlighet att stanna, och ingen hemsida har jag hittat.

Men häromsistens fann jag uppgifter om ett telefonnummer man kunde ringa, var de hemma så skulle de öppna. 50% rabatt på utgående modeller hade de också Så på väg hem från Skänninge i förrgår slog jag en signal och fick veta att det gick bra att komma.

Min vinterkappa som jag köpte i Stockholm för trettio år sedan ungefär, är nu till sist såpass sliten att den behöver ersättas. Den var så dyr när det begav sig, att jag nog inte köpt den om inte Syster Yster varit med och hejat på mig. Men jag har älskat den och det är nog det bästa klädköp jag någonsin gjort. Nu hoppades jag kunna hitta en ersättare, men hade inga stora förhoppningar. Jag är liten och kort, smal över axlarna och bred över baken. Kappor och jackor brukar bli en kompromiss, för stora upptill, för tajta över stussen och med ärmar ur vilka bara fingertopparna tittar fram. Så jag gillar inte att köpa kläder, men det här var i alla fall värt ett försök.

Jag blev välkomnad av en mycket trevlig kvinna. Hon plockade fram det ena plagget efter det andra i cirka en och en halv timme och under tiden pratade vi och hade riktigt trevlig.

Hon berättade att de var återförsäljare åt det här paret. Där fanns allt från jaktkläder till en underbar brudklänning som man kunde hyra. Så nu måste jag gifta mig. 😉

Det fantastiska var att det fanns så mycket som passade! Och de där 50 procenten gällde det mesta. Jag valde och velade, provade och provade om i den nästan 30-gradiga värmen och ville ha - allt! Det slutade med att jag köpte inte ett, utan tre plagg. Och jag är så nöjd och glad!

Först ut kappan. Fodrad och med detaljer i barkgarvat renskinn. Den har en avtagbar kombinerad halsduk och kapuschong, två utanpåfickor, en rejäl innerficka och är vid och bra i modellen. Jag gillar plagg med mycket tyg, vida kjolar, caper och mantlar och allt sådant.


Så en fodrad jacka med knäppt med blixtlås, fyra ordentliga fickor och en innerficka, och dragsko i midjan. Detaljer av samma skinn som kappan. Den avtagbara fodrade kapuschongen har en kant av räv och kan göras större eller mindre med en slejf. När det blåser vintervindar över slätten blir det så fruktansvärt kallt, men iförd den här jackan behöver jag knappas dra mig för en daglig promenad.
Och så till sist en ofodrad anorakk med "känguruficka" med både blixtlås och knapp. Lite längre bak än fram. Samma skinndetaljer också på den.

De här kläderna är så mycket jag, jag längtar nästan efter hösten nu så jag får använda dem. Men bara nästan.

Priset då? Ja, jag gav femtusenfyrtiofem kronor för alltihop och det är så billigt att jag nästa skämdes. Särskilt med tanke på att de här kläderna mycket väl skulle kunna överleva mig. Tänk vilken lycka om jag aldrig mer behövde jaga vinterkläder!

3 kommentarer:

fale artut sa...

Nu är du rustad för det mesta i väderväg! Länge!

AnJa sa...

Woooow!!! Vilka fantastiska plagg! Och vilket pris! Den nedersta skulle jag ge vad som helst för att äga! Grattis!

Cecilia sa...

Åhh! Så fina, perfekta ju! Jag behöver ny vinterkappa och den där underbara blå färgen... Kunde nog betalat 4000 bara för den!