onsdag 4 juli 2018

Pillgöra

Jag har tagit mig för att börja repa upp en topp som jag gjorde sommaren 2010. Den är skön, stickad som den är i Karin Öbergs Kalinka, men halsringningen är lite för stor för min smak idag, så jag tänkte sticka nytt av det fina garnet.

Ett rackarns pillgöra är det, det är fasligt så väl jag har fäst alla trådar! Ibland får jag helt enkelt klippa av en tråd på vinst och förlust. Det kommer nog att bli lite spill, men till ett linne borde det nog kunna räcka i alla fall.


I kväll luktar det gödsel över bygden, tornseglarna skriar och gräshopporna spelar. Då blir jag på gott humör, för det för mig i tankarna tillbaka till min barndoms somrar i släkthuset i mina föräldrars födelseby utanför Kalmar. Förnuftsmässigt kan jag begripa att de flesta ogillar gödseldoft, men känslomässigt förstår jag det inte alls. 

Helt bort i tok galet på alla plan tyckte jag däremot att det var för några år sedan när någon i grannbyn skrev ett indignerat debattinlägg i lokaltidningen när bönderna gödslat. Väljer man att bosätta sig i en så utpräglad jordbruksbygd, får man väl liksom räkna med det, tänker jag. Insändarskribenten fick det dessutom att låta som om de flesta i byn stod bakom hans klagomål, men det dröjde inte många dagar förrän flera av dem svarade och tog avstånd från hans åsikter. Hoppas han har vant sig nu, stackarn, för annars har han det nog lite jobbigt i kväll.

4 kommentarer:

fale artut sa...

Så fint att det finns någon som förstår att det luktar av en del, men gör gott dit det kommer. Hör lite till livets kretslopp. Det växer betydligt bättre med gödsel än utan kan man säga, och jorden blir mycket bättre om man tillför något rejält.

Cecilia sa...

Bättre att repa upp och få till något, om än mindre, än att alltihop ligger oanvänt!
Gödsel..."Här luktar pengar!" sa mamma ibland. Att ha möjlighet att gödsla och det gödslingen skulle ge.
Men grannen här har en container med er de lockar ut efter hästarna helt nära verandan och SÅ gott luktar det ju inte precis.

KataM sa...

Cecilia: Det där med att det luktar pengar brukar pappa också säga. Det var inte förrän för några år sedan som jag insåg att han nog inte hittat på det själv.

AnJa sa...

Tycker att gödsel luktar gott för att det gör gott och det bevisar att man bor på landet. Första sommaren jag bodde häruppe hängde jag ut lakan samma dag som bonden spred flytgödsel. Det var dock inte så smart :-)