onsdag 20 juni 2018

Odlingsexperiment

I flera år har jag varit lite sugen på att prova att odla melon, men jag har inte så stora förhoppningar om att få mogna frukter utan ett större växthus än mitt, så jag har slagit det ut hågen. I år blev suget för stort, så jag köpte en påse frön.

Tre frön grodde och jag bestämde mig för att experimentera lite. Så jag planterade den ena på odlingslimpan, den andra i en hink i växthuset och den tredje i en kruka på min terrass.Terrassen är kringbyggd på alla håll solbelyst stora delar av dagen. Tanken var att se vilken planta som trivs bäst.

Just nu är läget som följer.

Den på odlingslimpan är liten, men har ett fåtal knoppar varav tre är på gränsen till att slå ut.Den i växthuset är större och har rätt många knoppar, men de är alla små och har inte ens börjat visa sin  gula färg.Den på terrassen är den största och full med knoppar i olika stadier och fyra utslagna blommor.


Just nu leder alltså den på terrassen, vilket är precis vad jag förväntat mig. Växthuset är absolut bäst tidigt och sent på säsongen, men erfarenheten har lärt mig att när det är riktigt varmt, trivs de växter som inte hör hemma i vårt klimat bäst på innergården.

Det är roligt med trädgårdsexperiment och bättre vår för melon än i år kan man väl inte tänka sig. Där hade jag tur! Nu ska det bli spännande att se om turen räcker till mogna meloner. Det vore sannerligen roligt.1 kommentar:

fale artut sa...

Det är roligt att experimentera. Det där med vind och kalldrag har jag märkt är besvärligt för vissa grödor. Samma med ihärdig sol.