onsdag 13 juni 2018

Tidig morgon

Jag vaknade redan vid halv fem-tiden och var inte alls särskilt trött. Så jag gick upp och ut i trädgården.

Den där tiden på morgon är så fin, för då är både dag- och nattdjuren i full gång. Fåglarna for runt, kvittrade och åt av mina solrosfrön. Och två av igelkottarna som bor här tultade runt och provianterade på min skuggiga gräsmatta som fortfarande är rätt så grön.Bakom en av mina fläderbuskar skymtade solen, som redan kommit rätt högt upp på himlen,


odlade minirosor och ogräsprästkragar samsades gott i morgonljuset,


och i staketrabatten ståtade stäppsalvian som vuxit till sig och fått höga blomställningar bakom en kudde av strandkrassling. En vacker kombination som jag nog får satsa mera på nästa år.


På tal om igelkottar, så har jag nog inte berättat att jag vid två tillfällen blivit vittne till deras parningsritual. Ena gången var det inifrån, men vid det andra tillfället stod jag bara två meter bort. Det var en rätt sen kväll när jag gick ut med soporna och fick syn på dem alldeles bredvid soptunnan. Ett tjugotal meter bort gick ytterligare en kotte, så därför vet jag att det finns minst tre.

Tyvärr slutade det vid båda tillfällena med att honan bestämde sig för att hon inte var intresserad och gick iväg. Jag hoppas de fått till det någon annan gång. Förra året fanns här en kull ungar och de var så bedårande söta.


2 kommentarer:

Cecilia sa...

Vilken paradisisk trädgård! Kg kommer att tänka på Morning has broken av Cat Stevens.
Skulle gärna se igelkotten hos oss, hittills bara spillning.

AnJa sa...

Nån parningsritual har jag inte fått se men för några år sedan hade vi en kottefamilj på tomten. De senaste åren har jag tyvärr inte sett en enda. Saknar dom! De är så fina!