torsdag 7 juni 2018

Trädgårdsarbete

Lilla gräsmattan som ska bli förvandlad till örtagård har legat täckt av presenning och markduk med marktegel på sedan i höstas. Det har verkligen inte varit vackert, men rätt effektivt. Nu har jag tagit bort dem för att påbörja arbetet och kan konstatera att gräs och mossa i det närmaste är helt dött. Kirskål och revfingerört - detta otyg! - har däremot överlevt, om än försvagat. Så nu är min första åtgärd att koka upp vatten och slå ut för att ta död på så mycket som möjligt av det. Helt kommer det inte att hjälpa för de har djupa rötter. Men det är det bästa jag kan komma på när jag nu varken vill använda gifter eller byta ut all jord. Men jag tar det i sakta mak, för orken är det inte så värst med just nu.


Markteglet som nu inte behövs som tyngder längre, flyttar jag till odlingslimpan, för att göra en kant. Det kommer inte att räcka till, men då skarvar jag i med vanligt tegel som jag också har liggande. Jag försöker göra kanten något sånär rak, men lägger inte ned något jättejobb på det. Resonerar som jag brukar: huvudsaken är att det fungerar rent praktiskt.


Den svarta slangen på odlingslimpan är en droppbevattningsslang som jag köpte förra året. Det var verkligen en bra investering, den gör underverk så här i torkan.

Det där med att ta död på ogräs med hett vatten använder jag mig sedan några år tillbaka för att hålla skarvarna mellan terrasstenarna fina. Jag blev så nöjd med mig själv när jag kom på idén att hälla ut frukostäggsvattnet där varje morgon. Det tar max en minut om dagen och sparar mig mycket rensningsarbete. Börjar jag skapligt tidigt på våren och håller på en bit in på hösten, så håller jag ogräset i schack utan problem.

Datorn bråkar fortfarande och lär väl fortsätta tills jag eventuellt kan hitta någon som kan hjälpa mig. Men den är lite ojämn i humöret, så prickar jag bara in rätt tidpunkt, så är det inte alltför illa.

3 kommentarer:

AnJa sa...

Vad du är idog! Själv har jag gett upp och inbillar mig att jag har naturtomt... Snart syns inte stenplattorna längre.

KataM sa...

AnJa: Ja, nu väljer jag ju vilka delar av min trädgård som jag visar på bloggen. ;-)

fale artut sa...

Det är en bra taktik att satsa på det som inspirerande.
Här hoppar vi över gräsklippningen då det inte regnar något.
Kirskål är ett gissel! Odlingslimpa ser häftigt ut!