måndag 17 september 2018

Glad-tavla

I helgen var det Vadstena konstrunda. Jag gillar konstrundor och det här är den jag gillar mest, eftersom den håller sig i centrala Vadstena. 50-talet konstnärer inom promenadavstånd, kan det bli bättre? Dessutom är det stor variation på teknikerna, måleri, foto, möbler, återbrukskonst, smycken, textil, skulptur - jag har säkert glömt något.

På ett av de första ställena jag besökte fanns en kvinna som hade skator i nästan alla sina tavlor. Oftast var de inte det centrala motivet, men fanns med som en del i bilden.

Ni som följer mig vet att jag är väldigt förtjust i kråkfåglar, så här blev jag kvar länge. Särskilt en av tavlorna följde mig i tankarna hela dagen eftersom jag blev så glad av den. Så när jag efter nästan sex timmar tittat mig igenom hela rundan, kämpade jag mig upp för de inte så gå-vänliga trapporna på slottet för att få en sista titt på den. Och så gick det som det gick, och den fick följa med mig hem. Den heter glädje, ett passande namn.

Den är är svår att fota. Eftersom den är glasad, blänker det om man tar till blixten eller placerar den i direkt ljus och därför är bilden inte av bästa kvalitet.


Ett annat verk som föll mig på läppen var en pentatyk (hurra, jag har lärt mig ett nytt ord!) av en fotograf som ibland bearbetat sina bilder kraftigt. Här blev jag stående så länge att konstnären till sist tog kontakt med mig och sa att det var roligt att se att jag tyckte om det. Bilderna var stora, väl över metern höga och föreställer popplar. Det gick att köpa dem styckevis, men det var massverkan som gjorde det. Fast de låg högt över min budget, så det var inte att tänka på. 

Tyvärr syns inte färgerna alls så bra. Jag har försökt bearbeta bilden, men jag skulle nog ha behövt ett dyrt köpeprogram för att lyckas väl. På riktigt var en del av färgerna nästa självlysande och det var riktigt häftigt.





En av de fina sakerna med den här rundan är också att man kommer in i en del konstnärers privata hem och husen i centrala Vadstena är gamla och charmiga och ofta med utsikt över taken. Skulle jag tvingas bo mitt i ett centrum, skulle jag välja en stad som den här.










4 kommentarer:

Cecilia sa...

Härligt att du köpte tavlan som gjorde dig glad!
Den kommer lysa upp vintern med sina kraftfulla blommor. Och så skatan, också!
Roligt att se staden ur nya vinklar, jättefina bilder

AnJa sa...

Jag förstår att du fastnade för den tavlan! Den är en riktig gladtavla!

AnJa sa...

Ps. Triptyk har jag hört talas om. Men heter det då pentatyk när det är fem?

KataM sa...

AnJa: Precis, efter det grekiska ordet för fem.